Навигация

РД ПБЗН - Ловеч

Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-гр. Троян

 

 

 

 РС ПБЗН-Троян обслужва две общини: Троян и Априлци, с обща площ 1100 км.кв. и 24 кметства към тях. Населението в двете общини е около 40 хиляди души.

     Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. Същата може да се види в експозицията на службата.

     През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началника на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил "Додж". В последствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки.           Службата се е помещавала в сградата на турския конак намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник. През 1963 година, когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава е разполагала с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ. 

     Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк. Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР-МТОСО.
Новата сграда на службата е пусната в експлоатация месец март 1999 г.

 


Адрес: гр. Троян 5600, ул. “Георги С. Раковски” № 1
ДЕЖУРЕН: тел. 0670 6 24 12
Е mail: [email protected]
Началник РСПБЗН – Троян
Гл. инспектор инж. Иван Стефанов Шайлеков
Приемно време за граждани: четвъртък от 10:00 ч. до 12:000 ч.